Med enestående arkitektur, beliggenhet og tilgjengelighet, er Deichman Bjørvika mye mer enn et bibliotek - det er et opplevelsessenter for alle.

Fakta

Oppdragsgiver: Kultur- og idrettsbygg Oslo KF
Prosjektkostnad: 3 100 MNOK
Omfang: 19 900 m2 nybygg bibliotek med utleiebare arealer
Tidsrom: 2014 – 2019
Miljø: Passivhus, FutureBuilt forbildeprosjekt, netto energibehov skal ikke overstige 85kWh/m2, 50% reduksjon av klimagassutslipp, Enovastøtte, bruk av ny teknologi
Sted: Bjørvika, Oslo
Våre leveranser: Prosjektledelse

Som prosjektleder har Advansia vært ansvarlige for at det bygges et publikumsrettet og moderne hovedbibliotek. Et signalbygg i hjertet av Oslo som er åpent og tilgjengelig for alle brukere, både unge, gamle og besøkende fra inn- og utland.

Biblioteket ligger sentralt plassert i Bjørvika, et område i stor utvikling ved Oslofjorden. Med sin nærhet til både Operaen og det nye Munchmuseet, er Deichman Bjørvika en viktig del av den kulturelle ryggraden i hovedstaden.

Det er Arkitekten Atelier Oslo og Lund Hagem som har tegnet det helt spesielle bygget, med en stor utkraging som henger over Operaallmenningen og en åpen plass foran biblioteket som brukes som park om sommeren og skøytebane om vinteren. Et slik foldetak krever helt spesielle betongkonstruksjoner og støpeteknikker.  

Etter store utfordringer med byggetomten og grunnarbeider i begynnelsen av prosjektet, kom nye styringsrammer på plass i 2015.

Et av de mest brukte arealene i Oslo

Deichman Bjørvika åpnet for publikum i juni 2020. Siden den gang har det blitt et av de mest brukte arealene i byen, med omtrent 2,5 millioner besøkende i 2022. De fleksible arealene gir en spennende helhet og et langt mer variert kulturtilbud enn hva vi forbinder med et tradisjonelt bibliotek - og består blant annet av et stort utleiebart, publikumsrettet areal med konferansefasiliteter, møterom, kino, auditorier, spisesteder, spot-areal og flerbrukshall.

Bibliotekets brede spekter av tjenester og programmer, sikrer at alle innbyggere i byen har fri tilgang til kunnskap, kultur og teknologi – og bidrar til å bygge et mer inkluderende og rettferdig samfunn. Med dette har Deichman Bjørvika blitt et levende eksempel på sosial bærekraft i praksis.

Deichman Bjørvika har vært et byggeprosjekt som naturlig har fanget medias og offentlighetens interesse. Som prosjektleder har Advansia sammen med byggherre håndtert denne ekstra oppmerksomheten parallelt med å lede en kompleks utbygging på en tomt omgitt av trafikk og mennesker døgnet rundt

Deichman Bjørvika er kåret til Årets Bygg 2020. Vinneren ble utropt i forbindelse med Byggedagene 2020, som ble arrangert på Radisson Blu Scandinavia hotell i Oslo tirsdag den 31. august.

Her kan du lese en detaljert beskrivelse av prosjektet>>


Kontakt 

Vibeke Skaiaa
Områdedirektør
+47 90 57 06 57

Les mer om

Vibeke Skaiaa