Glidestøpingen er i gang på Nexans-prosjektet

Nexans kabelfabrikk i Halden skal utvides med blant annet et nytt produksjonstårn for kraftkabler. Tårnet blir Norges høyeste bygning på 150 meter når det står ferdig. Glidestøpingen av tårnet er nå i gang. Det er en krevende prosess om pågår 24/7 i 60 dager!

Nexans er en ledende leverandør av kraft-, tele-, installasjons- og varmekabler og har hatt fabrikk i Halden siden 1970-tallet. Nå skal fabrikken utvides for å møte den økende globale etterspørselen innen elektrifisering. 

Det satses nemlig tungt på fornybar energi verden rundt. Til transmisjon av all energien trengs det kabler. Dette forutsetter imidlertid en god løsning for lagring av sol- og vindenergi, noe som igjen krever flere sjøkabler. Kraftkabler produsert i Halden er en avgjørende komponent for å bygge sammenkoblinger mellom land og sikre en god energilogistikk.

Ikke rom for stopp i verdikjeden 

Det er særlig byggingen av det nye tårnet på fabrikktomten som har skapt oppmerksomhet. Fabrikken i Halden består allerede av ett tårn på 120 meter, som kjennetegnes som Norges høyeste bygning. Nå skal et nytt tårn bygges med formål om å trekke enda flere kabler opp som en del av produksjonslinjen.

- Det nye tårnet blir 150 meter, og skal reises på 60 dager. Vi har allerede startet å støpe tårnet med glideforskaling, noe som vil si at det støpes i en sammenhengende prosess. Dette er en effektiv, men svært krevende prosess som betyr at støpingen vil pågå uten pauser 24 timer i døgnet, forklarer Ottar Skarstein, direktør for Buildings i AFRY. Prosessen innebærer at betongforskalingen skal jekkes 10–12 centimeter opp i timen, noe som tilsvarer at tårnet vil vokse to og en halv meter i døgnet.

Erik Madsen fra Advansia leder grunn- og byggearbeidene i prosjektet. I et intervju med Teknisk Ukeblad viser han til at støpemetoden som brukes for å reise det nye tårnet forutsetter en høy grad av koordinasjon fra både entreprenøren Consto, som foretar støpingen, og underleverandøren. 

– Vi har sikret oss armeringsjern for de første 48 dagene, men metoden krever at betongen må være fersk. Det innebærer at det må komme en ny betongbil til byggeplassen hvert 60. minutt. Det er altså ikke rom for stopp i verdikjeden, sier Madsen til Teknisk Ukeblad. 

Dobler kapasiteten

- Når prosjektet er ferdig vil vi kunne doble kapasiteten på hvor mange HVDC kabler vi produserer. Utvidelsen vil derfor legge til rette for at Nexans kan produsere enda flere sjøkabler for vindkraft. Å utvide fabrikken i en slik størrelsesorden er nytt for oss. Det har derfor vært helt avgjørende å få bistand fra dyktige fagfolk i Advansia og AFRY, sier Rune Nordal, Senior Project Manager for Nexans i Halden. 

AFRY og Advansia bistår Nexans med prosjektering og prosjektledelse av utvidelsen av fabrikken. De har også med seg Gottlieb Paludan Architects og Efterklang på laget. 

- Det at vi i AFRY-familien kan bistå Nexans med rådgivning i alle disipliner, og håndtere de faglige utfordringene som følger med en omfattende utbygging som denne, er en av våre fremste styrker, sier Jon Julsen, direktør for Process Industries i AFRY Norge.

Advansia søker flere dyktige kollegaer som ønsker å jobbe med spennende oppdrag i industrien>>

For mer informasjon, ta kontakt med: